Eto nama leta, a sa njim i letovanja, raznih aktivnosti, kratkih vikend putovanja,  brzih voćnih dijeta… i krečenja J
Zato smo i napisali ovaj blog. Ne da bismo podelili sa vama najnoviju letnju dijetu, već da bismo svim stanarima potkrovlja pomogli da donesu dobru odluku kada dođe vreme za krečenje stana.

Umesto gotovih rezultata, ovoga puta ćemo sa vama podeliti informacije o tome kako treba birati boje i kako ih treba kombinovati i prilagoditi prostoru kojim raspolažemo.

Intenzivne boje

Često kada želimo da postignemo drugačiju atmosferu u  našem domu, pribegavamo krečenju u nešto sasvim drugačije. U te svrhe biramo intenzivne i jake boje. To je, načelno posmatrano, mudar izbor, ali da bi rezultat bio zadovoljavajući, moramo imati u vidu nekoliko faktora, jer bismo u suprotnom mogli upropastiti prostoriju i od doma napraviti agresivno ili hladno, ili prosto mučno mesto za boravak. Zato, zapamtite: ako nisu dobro kombinovane sa ostatkom enterijera, ako nemaju pogodno okruženje da ispolje svoju snagu a da vas ne „preplave“, intenzivne boje mogu izazvati suprotan efekat onome što želimo.

Jedan od faktora koji treba imati u vidu je da ne treba krečiti više zidova iste prostorije u intenzivnu boju. Ovo pravilo važi za sve domove, a kako potkrovlja ionako imaju tu specifičnost kosih zidova, u ovom slučaju treba posebno voditi računa o harmoniji odnosa. Zato preporučujemo da okrečite jedan zid u intenzivnu boju, kombinujući ga sa dekorativnim detaljima u prostoriji, a da druge zidove okrečite smirenim bojama, nežnim tonovima koji pripadaju istoj paleti kao izabrana intenzivna, ili neutralnim bojama koje se dobro kombinuju sa njom.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir jeste nameštaj kojim je opremljena prostorija, jer ako ne želimo da ga menjamo, onda ćemo odabrati boju koja se prilagođava već postojećim bojama nameštaja.

Na kraju izlaganja o intenzivnim bojama želimo da istaknemo da one odlično izgledaju u prostranim prostorijama, a da su za manje prostorije preporučljive pastelne i neutralne boje.

Neutralne boje

Među neutralnim bojama ćete naći belu, crnu, čitav spektar sive, bež i neke krem boje.

Ove boje donose eleganciju i harmoniju i kombinuju se gotovo sa svim ostalim bojama.

Bela, crna i siva su boje koje će, ako znamo kako da ih dobro kombinujemo, stvoriti elegantan, moderan i sofisticiran prostor. Ako se odlučite za crno-belu kombinaciju, preporučljivo je da umetnete sivu između dve prethodno navedene boje, kako biste izbegli snažan kontrast i omogućili sivoj da deluje kao posrednik između bele i crne. Dodatno, upravo će siva dati prostoru elegantni sjaj, ali istovremeno i metalni efekat, pa je važno da znate gde je granica između elegantnog i hladnog prostora.

Takođe, želimo da naglasimo da tamne boje nisu u dobrim odnosima sa malim prostorijama, pa vam stoga i ovoga puta skrećemo pažnju da, bez obzira na svetlost koja obasjava vaše prostore, crna i tamne nijanse sive mogu vizuelno smanjiti prostor.

Pastelne boje

Ove boje su idealne za krečenje malih prostorija, a stvarajući efekat udobnosti, prostranstva i osvetljenosti, ne dozvoljavaju da soba izgleda manja nego što jeste. Takođe, pastelne boje se kao i neutralne mogu kombinovati sa jakim ili živopisnim bojama, i ako abmijent to dozvoljava, mogu stvoriti harmoničan ambijent.

Naravno, ovo ne znači da se ove boje ne mogu koristiti za krečenje velikih soba. Naprotiv! U potkrovlju koje je prostrano, pastelne boje izgledaju jednako lepo kao i u onom koje raspolaže manjim prostorom.
Kao što smo već napomenutli, mogu se kombinovati sa intenzivnim bojama, ali takođe je važno znati da ove boje dobro izgledaju same. U skladu sa tim kakav efekat želite da postignete (umirujući, topao, veseo, energičan) odgovarajuća pastelna boje, dobro kombinovana sa nameštajem, vašem potkvolju će dati upravo ono što ste želite da od njega dobijete.

Izvor: https://www.milideas.net/como-combinar-los-colores-para-pintar