U jednom od prethodnih blogova smo podelili sa vama primere zanimljivo i skladno uređenih potkrovlja. Bilo ih je tačno 25. Među njima nije bio nijedan primer kuhinje u podkrovlju. To nije zato što je u potkrovljima nemoguće napraviti lepu kuhinju, već zato što smo još tada odlučili da ovoj posebnoj prostoriji svakog doma posvetimo poseban blog.

A kuhinje posebne jesu! U njima se ne dešava samo, kako mnogi misle, prosta priprema hrane i obedovanje; u kuhinjama se okupljaju članovi porodice, neretko i prijatelji, pričaju se važne priče, a dok se kuva, razmenjuju emocije.

Pa čak i ako stanari nisu neki kulinari, kuhinje su prostorije u kojima mnogi od nas, dok spremaju kafu ili čaj, započinju dan – a po jutru se dan poznaje.

Eto, zato smo odlučili da im posvetimo poseban prostor. Prostor u kome ćete naići na 25 lepo, skladno, interesantno, mudro i praktično uređenih kuhinja. Pogledajte šta smo pronašli za vas i pišite nam da li vam se naš izbor dopao.

Kuhinje u kojima je iskorišćen svaki centimetar

Ako je prostor mali, a to sa potkrovljima neretko biva slučaj, onda valja iskoristiti svaki raspoloživ pedalj.
To se može postići tako što će se ugraditi ormari i police na najbolji mogući način ispod plafona. Smatra se da kuhinje u potkrovlju nisu najbolji prostor za viseće delove, ali to nije tako: ormari mogu biti i gornji, samo ih treba iseći prema uglu. Što se tiče polica, zadatak je još lakši.  Uostalom, pogledajte fotografije ispod teksta i procenite sami.

Kuhinje koje razumeju bitnost krovnih prozora

U potkrovljima je svetlost od suštinskog značaja, tako da je generalni savet da se prostor maksimalno obogati svetlošću. Ako nema dovoljno prirodnog svetla, kuhinja deluje mračno i ne baš toplo. Zato su krovni prozori idealno rešenje, uz napomenu da su oni koji se nalaze tik iznad šporeta na najpraktičniji način upotrebljeni: em dobijete svetlost, em imate prirodni aspirator.

Kuhinje koje se oslanjaju na veštačku svetlost

Bez obzira što je prirodna svetlost neodvojiv pojam od prijatnog ambijenta, u nekim situacijama nije moguće dobiti prostoriju koja se kupa u suncu. Tada je jedino rešenje prirodno svetlo podupreti veštačkim pomagalima, to jest, lampama i lusterima. Nekoliko sledećih fotografija pokazuje na koje načine možete osvetliti svoje kuhinje, makar dok ne pronađete rešenje kako da u njih unesete prirodno svetlo.
Kad smo već kod rešenja, VELUX će vam sigurno ponuditi neko. Potrebno je samo da im se javite J

Izvor:DigsDigs