Pošto smo se lepo naodmarali tokom leta, vreme je da se pozabavimo jesenjim zadacima. Za nas, stanare potkrovlja, ovi zadaci su možda ozbiljniji od stanara koji žive na drugim spratovima, ali nisu neizvodljivi, naročito ako se na vreme organizujemo oko njihove realizacije.

Mi smo vam pripremili nekoliko korisnih saveta u vezi sa svim prioritetnim zadacima koji su pred vlasnicima potkrovnih domova. Nesumnjivo će njihova primena smanjiti rizik od nepredviđenih troškova tokom hladnih dana jesenje i zimske sezone i omogućiće vam uživanje u udobnosti vašeg doma, bez obzira na vremenske neprilike.

Očistite grejna tela da biste pripremili potkrovlje

Potkrovlje pruža mnoge mogućnosti za lako i ekonomično grejanje tokom hladnijih meseci. Bez obzira da li se odlučite za grejanje doma klima uređajima, centralnim grejanjem ili kaminom, morate se pobrinuti da grejna tela budu dobro očišćena.

Što se tiče radijatora, koji su najčešće prisutni u domovima, pre početka grejne sezone, proverite ventile radijatora, jer se može desiti da propuštaju vodu. Zatim uklonite prašinu sa unutrašnje strane radijatora pomoću okrugle četke ili vlažne krpe.

Klima uređaji se čiste uklanjanjem filtera i uklanjanjem prašine i štetnih čestica vodom ili deterdžentom.

Kamin je najteže očistiti i obično zahteva najviše vremena, jer postupak uključuje prethodno čišćenje dimnjaka. Naš vam je savet da se konsultujete sa stručnim licima oko ove teme, jer je kao takva prilično ozbiljna i posledice mogu biti veoma štetne ako se ne tretira na pravi način.

Proverite krov i drenažni sistem

Bez obzira da li živite u kući sa potkrovljem ili u potkrovnom stanu, preporučljivo je da, čim nastupi rana jesen, dom pripremite za teže vremenske uslove. Počnite od krova. Problemi sa mogućim curenjem sa krova mogu se sprečiti nakon pažljivog pregleda i zamene crepova. Vrlo često je sistema odvoda sa krova začepljen zbog opalog lišća ili predmeta i prašine koju donosi vetar.

Tokom hladnih dana oluci se smrzavaju ili pucaju, a stanari potkrovlja prvi pate od ovih problema. Zbog toga vam savetujemo da proverite oluke. Ako niste sigurni da li možete sami da se pozabavite popravkom, potražite usluge stručnjaka za brzu i temeljnu dijagnostiku i popravku.

Zamenite stare prozore novima

U jesen, hladan vazduh ulazi u prostorije direktno kroz prozore i vrata, naravno, pod uslovom da ova ne dihtuju dobro. Za dodatnu izolaciju možete koristiti providnu foliju, ali ovo je samo privremeno rešenje, koje često ne dovodi do efikasnih rezultata. Da biste zadržali toplotu u potkrovlju i smanjili troškove električne energije u hladnim danima, zamenite stare prozore novima.

Krovni prozori obezbeđuju energetsku efikasnost i održavanje prijatne temeprature u potkrovlju. Kvalitetni materijali koji se koriste u proizvodnji garantuju trajnost u svim vremenskim uslovima, a dodatna izolacija prozora zadržava toplotu i povećava energetsku efikasnost u potkrovlju. Ugradnja krovnih prozora obezbeđuje više svetla i više sunčevih zraka u prostorijama, što prirodno zagreva dom tokom hladnih jesenjih i zimskih dana.

Vodite računa o održavanju optimalne temperature doma

Krajem leta su temperature napolju i dalje visoke, a klima u potkrovlju prijatna. Međutim, čim nastupe hladni jesenji dani, postaje sve teže zagrevati prostorije pod krovom, posebno ako nema dobre toplotne izolacije.

Nedovoljno izolovano potkrovlje u najvećem procentu gubi energiju kroz krov. Zato je, bez sumnje, jedan od najefikasnijih načina za regulisanje toplote u potkrovlju postavljanje izolacije. Prirodni izolacioni materijali poput mineralne vune sa Ecose® tehnologijom istovremeno osiguravaju odličnu toplotnu izolaciju, bolji kvalitet vazduha i zaštitu od požara. Pored toga, veoma je važno odabrati pravi sistem izolacionog materijala koji je pogodan za specifičnu krovnu strukturu, jer će to doprineti još boljem zadržavanju toplote u prostorijama i značajno će smanjiti troškove grejanja tokom hladnih meseci.

Sklonite cveće sa otvorenog

Jesen je nesumnjivo najlepše godišnje doba, jer priroda u potpunosti menja izgled i unosi boju i romantiku u ponekad sivo jesenje nebo. Koliko god nam se sviđala terasa puna šarenog cveća, temperature početkom jeseni, budući da variraju, mogu da ugroze cveće, čak i da dovedu do smrzavanja. Zbog toga je najbolje da sklonite biljke sa otvorenog i da ih čuvate ili u zastakljenoj terasi, ili u stanu.

Da ne biste u poslednjem trenutku morali da se bavite svim aktivnostima koje se tiču pripreme stana u potkrovlju za jesen, počnite sada sa raspodelom zadataka. Tako ćete sebi obezbediti toplotu, uživanje i udobnost u potkrovlju čak i tokom najhladnijih jesnjih i zimskih dana.

Izvor: Moiata Mansarda