Pre nekoliko godina pozvali smo fanove Facebook stranice Moje potkrovlje da nam šalju slike sređenih potkrovlja u kojima žive, a mi smo na mesečnom nivou birali jedno sa najzanimljivijom pričom, posetili vlasnike, popili sa njima kafu i popričali o tome kako su se odlučili baš za život u potkrovlju, kako su ga sređivali, koje su njegove prednosti i mane, šta bi bili njihovi saveti onima koji se dvoume… i još o mnogo čemu.

Ovo prelepo ušuškano potkrovlje u Užicu je jedno u nizu potkrovlja koja smo vam tada predstavili.

Kreativni ljudi vole izazove!

Vahidin Prelić i njegova supruga Andrijana Simović su glumci Užičkog narodnog pozorišta. Ovaj zanimljivi par i njihov sedmogodišnji sin Vasil, ugostili su nas u svom savršeno skockanom potkrovlju, jednog sunčanog novembarskog prepodneva.

Stan u kome žive je jedina stambena jedinica na 4. spratu male stambene zgrade na Dovarju, jednom od mnogobrojnih užičkih brda. Upravo je lokacija zgrade, izvan zagušljivog centra i među stablima borova, opredelila ovu podrodicu da 2013. godine svoj dom formira upravo tu, u nedavno završenoj zgradi.

Iz malog hodnika se ulazi u veliki, svetli dnevni boravak, koji sa trpezarijom i kuhinjom čini jednu veliku celinu. Tu su i dve male spavaće sobe, garderober i kupatilo. Sve zajedno, 83mpoda, a 56m2 korisne površine, kad se oduzmu kosine.

Dnevna soba – centar sveta!

Samo delimično su mogli da utiču na raspored prostorija pre useljenja, pa su tako odabrali da dnevni boravak bude jedna celina sa trpezarijom i kuhinjom, bez zidova koje ne vole – zato što je baš dnevna soba za njih centar stana i mesto gde provode najviše vremena.

Prvi utisak kada se uđe u prostor je obilje svetlosti – stan ima čak 8 VELUX krovnih prozora, i po sunčanom jesenjem danu osećaj je savršen. Prostor je ispunjen svetlim bojama i jednostavnim, modernim nameštajem svedenih linija.

I na šanku može da se radi domaći!

Sanjali su o pultu na sredini kuhinje, tzv. ostrvu, kao u američkim filmovima, ali kosine su ih ipak primorale da budu kreativniji i prostor bolje iskoriste. Nakon pola godine planiranja, kosine su postale ogroman prostor podnih elementa za odlaganje. Kompromis je postignut postavljanjem šanka umerene visine, sa tri kul barske stolice, koji je odmah postao omiljeno mesto, i prostor gde se može raditi i domaći zadatak – za promenu!

U nedostatku terase, Andrijana voli da sedne na kuhinjski pult, otvori prozor i uživa u pogledu na šumu i nebo, što joj menja pogled na more na koji je navikla u detinjstvu, jer je rođena Baranka.

Kreativni garderober

S obzirom na kosine, nije bilo mesta za klizne plakare, ali zato su ‘ukrali’ deo trpezarije, pregradili ga gips-kartonskim pločama, i dobili duboki prostor za odlaganje stvari, u koji su ugradili štendere različitih visina.

Kupatilo iz filmova

Da li biste ikada mogli zaključiti da je ovo slika kupatila?!

Ovaj deo stana ima, za naše uslove i standarde, neverovatnih 12m2! I opet je kosina dobila svoju namenu – pretvorena je u veliki prostor za odlaganje najrazličitijih stvari.

Svetlost

Na svakom prozoru postoje i VELUX spoljne tende (mrežice koje upijaju toplotu pre nego što dođe do stakla) i siesta roletne za zamračenje, kojima regulišu kako temperaturu, tako i količinu svetlosti u stanu. Priznaju da je razlika ogromna otkad imaju roletne.

Čak i kad je tmurno (kako to u Užicu često ume da bude) i oblačno, u njihovom potkrovlju je svetlo, neuporedivo više nego u bilo kom stanu na nižim etažama.

Mikroklima

Odavno nismo bili u prostoru gde ne postoji klima-uređaj!

Kombinacija LDS sistema u krovnoj konstrukciji (kamena i staklena vuna i krovne folije), prozora sa roletnama i dobrog grejanja omogućava odličnu kontrolu klime unutar prostora – nema potrebe za dogrevanjem niti hlađenjem.

Ovo posebno dolazi do izražaja u prelaznim godišnjim dobima, tokom proleća i jeseni, kada jutra i večeri mogu biti hladni.

Ima li život u potkrovlju neke mane?

Voleli bi da imaju terasu. Cabrio prozor ovde ne može doći u obzir, jer su parapetni zidovi preko 30cm.

Visoki prijatelji (preko 180cm) se ne snalaze najbolje sa kosinama 🙂

Kupatilo jeste veliko, ali ipak ima delova koji se ne mogu iskoristiti. Iako im je želja bila da imaju veliku kadu koja bi se savršeno uklopila, ipak arhitekta nije tako predvideo, pa imaju samo tuš kabinu koja je ugrađena u najviši deo kupatilske prostorije.

Starijim ljudima je teško da se popnu do njih, jer u zgradama ispod 5 spratova obično ne postoji lift.

A prednosti?

Oni su oduvek želeli da žive u potkrovlju – jer ne vole stereotipe (“4 ravna zida, slika ovde, slika onde :)”).

Život u potkrovlju im daje prostor da budu kreativni, da svaki kutak osmisle po svojoj želji. Daje im pogled na nebo, na šumu, na grad, izdiže ih iznad smoga i vreve grada. Ovakvi stanovi su topli, i figurativno i faktički, ušuškani i drugačiji.

Prilikom uređenja stana, umnogome im je pomogao i naš portal, za koji su saznali preko Fejsbuka.

Predrasude?

Kažu da se stalno sreću sa predrasudama u vezi sa životom u potkrovlju.

Međutim, baš ova porodica je dokaz da potkrovlje može da bude sasvim posebno mesto za život.

Zato, ako ste kreativni, volite sami da sređujete svoj prostor i bavite se enterijerom – potkrovlje je pravo mesto za vas, poručuju za kraj Andrijana i Vahidin.