Bilo da izaberete da živite u potkrovlju, bilo da potrkovlje izabere vas kao svog stanara, desiće se jedan od dva scenarija: ili ćete kukati što vam se zalomilo da živite u tako zahtevnom prostoru, ili ćete osećati kao da ste miljenici sudbine jer vam se namestilo da živite baš u potkrovlju.

Dobro, da se ne lažemo, ovakvi scenariji su krajnosti, ali smo mi probegli ovoj hiperboli kako bismo bolje dočarali pristupe… Poenta je da to kako će vam izgledati život u potkrovlju zavisi u velikoj meri i od toga kako ste ga opremili.
Naravno, na prvom mestu mislimo na dobru izolaciju i krova i zidova i poda (a krova ponajviše) jer od izolacije kreće sve što vam je neophodno za kvalitetan život u potkrovlju: krov koji ne prokišnjava, hladnoća koja ne ulazi u kosti čim dune vetar, toplota koja vas ne ukuvava na tihoj vatri čim temperatura pređe 25 stepeni…Što se buke tiče, tu smo najzaštićeniji, ako ne računamo ptice koje skakuću po limenim krovovima. Dakle, veliko da i za zvučnu izolaciju.

No, kako već rekosmo, izolacija jeste neophodan faktor komotnog života u potkrovlju, ali ne i dovoljan. Da bi potkrovlje bilo (skoro) savršeno mesto za život, potrebno je i adekvatno ga opremiti.

Najbitnija stvar kod uređenja potkrovlja, jeste odabir prozora koji će podržati potencijal svetlosti, a nakon tog odabira, dolazi na red i odabir boja, detalja, stolarije i nameštaja koji će biti u skladu sa svim ostalim elementima.

Potkrovlje moramo povezati u stilsku celinu, kako bi prostor delovao smisleno, povezano i kako bi sva ta prostranost zapravo dobila karakteristike luksuznog prostora.

Mi danas sa vama delimo jedan lep primer adekvatno opremljenog potkrovlja i nadamo se da će vam poslužiti kao inspiracija – ako razmišljate o uređenju svog potkrovlja –  ili makar, ako ste lepo skockani u svom domu, kao lepa zanimacija.

Izvor: Delikatissen