Imate neiskorišćen tavan – potkrovllje i ne znate šta da radite sa njim?

Često zanemarujemo ove prostorije upravo zato što mislimo da ih malo možemo iskoristiti. E, iskoristivost je do nas, a ne do samog prostora, zato je važno da mu mi damo funkciju.

Bilo koji deo kuće se može koristiti. Ipak, potkrovlje je, do nedavno, bilo prostor u koji skladištimo kojekakve neupotrebljive stvari koje nam je žao da bacimo, ili ih prosto nemamo gde. Onda je došlo vreme da se taj trend promeni, a da mi, stanari, iskoristimo ovu prostoriju u neke druge svrhe. Cilj igre postao je da potkrovlje posmatramo kao životni prostor.

Da bismo taj cilj postigli, potrebna nam je dobra izolacija, ispravna klimatizacija, optimalno osvietljenje, pravi izbor materijala i funkcionalan raspored svih komada nameštaja ali i zona za sobodno kretanje po prostoru.

Što se tiče svetlosti, potkrovlja imaju otvor na plafonu ili prozor kroz koji ulazi prirodna svetlost. Ako ugradimo odgovarajuće krovne prozore, imamo preduslov za odgovarajuću dekoraciju koja nam omogućava da više iskoristimo prostor i uživamo u njemu.
Kada smo kod drugog uslova bez koga se ne može, izolacije, treba voditi računa kako je izolovan prostor jer veoma često, ako mu prvobitna namena nije bila da se koristi za život, nije izolovan kako takvoj nameni odgovara. Zato je dobro da se proveri kako izolovati tavan i pretvoriti ga u potkrovlje u kome je moguć život.

Kada obezbedite svetlost, toplotnu, hidro, zvučnu izolaciju, onda potkrovlje možete pretvarati u ono što želite ili u ono što vam treba: spavaća soba, dnevna soba, kutak za čitanje, radni prostor, dećja soba za igranje– sve dolaz u obzir.

Vaše je da se odlučite, a mi u nastavku delimo sa vama 20 inspirativnih fotografija i nadamo se da će vam neka dati ideju kako da uredite svoje potkrovlje.