Drugim rečima, danas vam pišemo o mogućnostima da vizuelno povećate prostor u svom potkrovlju, i to samo koristeći potencijale, kako vašeg doma, tako i vašeg kreativnog  uma.

Danas je normalno da živimo u kućama ili stanovima manjih površina i da se suočavamo sa situacijom kako da napravimo lep i funksionalan dom u malom prostoru. U tom smislu, potkrovlja nisu izuzetak. Zato smo odlučili da danas sa svim potkrovljeljupcima podelimo 5 saveta kako da vizuelno uvećaju prostor, to jest kako da postignu efekat većeg prostora. Jer, kao što je lepota u oku posmatrača, tako je i kvadratura podložna različitoj percepciji, zar ne?!

1. Svetle boje zidova

Ovaj savet se nije slučajno na prvom mestu. Osećaj prostora znatno varira u zavisnosti od boje kojom su okrečeni zidovi i plafoni. I mada je tačno da se i uz pomoć vešto kombinovanih tamnijih zidova sa svetlijima može postići efekat prostranstva, siguran potez je da okrečite svoje potkrovlje u svetle boje. Najbolja opcija su beli tonovi (bela, krem, prljavo bela …) jer najbolje odražavaju svetlost, čineći sobe većim. I zaboravite na pogrešno verovanje da je bela boja hladna. Uz nekoliko vedrih i toplih detalja, tekstila i nekih komada drveta, napravićete pravu malu oazu topline.

2. Iskoristite potencijale ogledala

Ogledala su među najboljim opcijama kada pravimo izbor “alata” uz pomoć kojeg vizuelno uvećavamo prostora. Da biste postigli maksimalni efekat, gledajte da ogledalo bude preko puta izvora svetlosti da bi se ova odražavala u prostoriji. Ogledala su zahvalni detalji i zbog toga što ih možemo staviti u bilo koju prostoriju, bez bojazni da im tu nije mesto.  Jedino o čemu treba da vodite računa je da ram  ne bude tamne boje, kao i da ne bude masivan.

3. Iskoristite potencijal prirodnog svetla

Mnogo je važno da iskoristite činjenicu da živite u potkrovlju i da iskoristite sve potencijale koje vam ta činjenica donosi.  Ako imate krovne prozore, gledajte da roletne budu pre svega praktične kada se radi o zaštiti od prevelike količine sunčevih zraka u letnjem periodu. A za one delove stana – jer poznato je da neka potkrovlja imaju i obične prozore – u kojima imate klasične prozore, savetujemo vam da ih ne opterećujete zavesava, a još manje draperijama.

4. Jednostavna dekoracija

Što je laganija dekoracija, to je veći osećaj prostranstva. Ovo apsolutno ne znači da svi treba da se odlučimo za minimalizam kao dekorativni stil, ali znači da moramo da biramo velike komade nameštaja prilikom opremanja doma, da vodimo računa o opterećenosti polica, ćoškova i zidova, kao i da za dekor biramo nekoliko detalja koji će biti sasvim dovoljni da daju pečat prostoru, a ipak neće stvoriti utisak teskobe.

5. Iskoristite potencijal linija

Još jedan dobar savet je da koristite prave linije u dekoraciji kako bi prostorije izgledale duže ili šire nego što stvarno jesu. To je dobar trik koji možemo sprovesti u praksi na različite načine. Možemo okrečiti zidove u horizontalnim linijama, naravno, pod uslovom da nijedna boja ne bude izuzetno tamna. Na primer, kombinacija bele i bež, ili žute, pastelnih tonova, pomoći će da se postigne ovaj efekat bez opterećenja već ionako malog prostora. Ako ne želite da rizikujete sa zidovima, možete koristiti i tepih na pruge da biste stvorili ovaj efekat. U ovom slučaju, ukoliko je čitava prostorija svetla, sasvim je u redu da boje budu nešto tamnije.

Verujemo da će vam ovi saveti pomoći da uredite svoje potkrovlje tako da ostavlja utisak da je veće nego što jeste. Ne kažemo da su ovi saveti jedini, trikova ima još, ali kažemo da će vam ovi provereno biti od koristi. Ako imate još nekog keca u rukavu, podelite ga sa nama u komentarima J