Porodična kuća postaje pretesna rođenjem još jednog deteta, odrastanjem ili proširenjem porodice u različitim životnim prilikama, zbog čega ćemo u jednom trenu poželeti dodatne kvadrate. Srećnici među nama ih mogu pronaći u svom tavanskom prostoru. To je vrlo verojatno najjeftiniji način da dođemo do dodatne spavaće ili radne sobe, prostora za dečju igru ili zabavu tinejdžera, zasebne sobe za svako dete ili do mesta za provođenje kvalitetnog vremena sa svojim najbližima.

Isto tako i mladi parovi u potrazi za vlastitim kvadratima često gledaju neiskorištene tavane, koji su neretko značajno povoljniji od vrlo skupih konvencionalnih stanova na tržištu. S obzirom na to da će najčešće zahtevati opsežniju rekonstrukciju, ovi prostori takođe pružaju bezbroj mogućnosti uređenja po svom ukusu.

Reforma zapuštenog tavana u stambeni prostor 

Doživljaj tavana kao zagušljivog, mračnog i manje vrednog prostora ostaje iza nas i već nam je svima jasno da se tavan može pretvoriti u divno potkrovlje kroz reformu vođenu stručnom rukom. Nekadašnje mane pretvaraju se u vrline uređenjem tavana koji je primeren savremenom stilu života i korišćenjem proizvoda i tehnoloških sistema koji omogućuju zdraviju unutrašnju klimu. To se prvenstveno odnosi na dobro raspoređene krovne prozore koji će uneti veliku količinu prirodnog dnevnog svetla i svežeg vazduha do svake prostorije pod kosinom krova.

Idealna visina krova i saveti za raspored prostorija u potkrovlju

Najčešće pitanje koje se postavlja pre uređivanja je koja je minimalna visina potkrovlja?

Iako strogih pravila nema, ugodno stanovanje zahteva da značajan deo površine potkrovlja
bude visine veće od 2 metra, što osigurava slobodno kretanje i aktivnosti stanara. U ovim višim
delovima potkrovlja preporučuje se smestiti prostorije kao što su trpezaria, kuhinja ili barem jedan njen deo u kojem se postavljaju šporet i radna ploča, deo kupatila s lavaboom i tuš kadom, veći deo garderobe, svi hodnici koji povezuju prostore.

Niski delovi potkrovlja sa krovom nižim od dva metra takođe su iskoristivi. U njih je dobro smestiti sedeće garniture u dnevnom boravku, police, komode, ormare i garderobere, ležeće kade, veš mašinu, WC šolju i bide u kupatilu, krevet i radni sto.

Visine potkrovlja niže od jednog metra takođe mogu iskorišćeni za niske ormariće i ugradne ormare u jednom delu prostora. Kad je reč o još nižim kosim delovima krova, oni
predstavljaju problem za održavanje i čišćenje pa je ih je bolje zatvoriti vertikalnom oblogom.

Reforma potkrovlja mogla bi biti sjajna opcija ako ste u potrazi za novim povoljnijim
kvadratima ili dodatnim prostorom u postojećoj nekretnini. Prilikom planiranja, važno je držati se ovih osnovnih pravila minimalne visine krova i kvalitetnog rasporeda prostorija. Naravno, ne
zaboravite i na dobru izolaciju i ugradnju dovoljnog broja krovnih prozora, koji će osigurati ne samo prijatne uslove za život, već i manje račune.

Izvor: Potkrovlje.hr