Jedna od sugestija koju nam ponekad uputite je da više pišemo o malim potkrovljima. Mi se trudimo da tu sugestiju uzmemo u obzir i rado pišemo i o potkrovljima čija površina nije velika, ali nama površina prostora nije kriterijum kada biramo primere koje ćemo podeliti sa vama. Makar nije jedini kriterijum. Nama je važnije da u svakom potkrovlju, u svakom primeru dobre prakse, pronađete makar neki detalj, makar jednu sitnicu, koja će vama poslužiti kao inspiracija da ulepšate svoj život u potkrovlju. Nekada to bude mnoštvo idejnih rešenja za opremanje malenog prostora, a nekada se desi da čitalac uzme za sebe samo ideju da… recimo, stavi na zid moderan fotomural.

Danas vas, prateći našu ideju vodilju, vodimo u jedno potkrovlje koje ima i malu i veliku kavadraturu. Evo u čemu je reč:

Ovo potkrovlje od samo 37 m² ima terasu od 72 m²!
Na prvi pogled, mnogi od nas bi pomislili da je u pitanju ozbiljno nelogičan odnos snaga i potreba, ali iz nekog razloga, ni verujemo da je nekim osobama koje žive u velikom gradu, a koje vole da provode vreme na otvorenom, ovakvo potkrovlje ponuda koju bi prihvatili bez mnogo razmišljanja.

Možda i grešimo, ali nama se čini da je, naročito u vreme padnemije i usled zatvaranja, mnogima postalo jasno da je imati otvoreni prostor u okviru stambenog prostora, važnije nego što nam se nekad činilo.

Dok smo bili zaključani, oni koji nisu imali balkon ili terasu zavidno su gledali na ostale i umirali od želje da izađu iz kuće, i da imaju gde, ma koliko mala ta površina bila, da sednu na svežem vazduhu ili na suncu i odahnu. Doduše, i bez pandemije, valjda je svima jasno koliko je blagotvorno izaći iz zatvorenog prostora i dozvoliti vazduhu u sunčevoj svetlosti da nas dodirnu.

No, da se ovaj blog ne bi pretvorio u hvalospev o terasama – iako to pomalo i jeste, naročito ako se terase dodatno iskoriste da se posadi neka začinska ili ukrasna biljka – hajde da malo pogledamo unutrašnjost doma.

Činjenica da je tako mali, a terasa velika, jasno govori da je za četvoročlanu porodicu ovaj stambeni prostor mali i nedovoljan, ali za par ili samo jednog stanara je jednostavno idealan.

Ovo potkrovlje nam se ne dopada samo zbog te fantastične terase, već i zbog svetlosti u dnevnoj i u spavaćoj sobi, zbog kamina, distribucije prostorija, ali i rasporeda nameštaja u okviru svake zone, zbog elegantne završne obrade, kupatila…
Dopada nam  se što nije opterećeno nameštajem i što ima slobodnog prostora – bez obzira što je kvadratura mala.

Dopada nam se i ideja da je prostor opremljen po meri i tako iskorišćen svaki centimetar, kao i činjenica da su zidovi okrečeni u svetlu, ali ipak blago zasićenu boju.

Pored ovih osobina, moramo priznati da nismo ravnodušni ni na kamin i, što se nas tiče, sasvim je u redu da kamin ostane najmanji i ujedno najupečatljivi detalj ovog potkrvolja.


A kako vama izgleda ovo potkrovlje? Šta vam se najviše dopada? Pišite nam u komentarima!

Izvor: Mini Ático Con Chimenea y Gran Terraza