Đorđe Bajilo je jedan od naših najuspešnijih arhitekata mlađe generacije. Pre nego što je 2007. osnovao svoju firmu DBA Architects, radio je u Gradskoj upravi Barselone u timu za urbane studije i u JP “Urbanizam” u Novom Sadu.

Njegova firma se bavi urbanizmom, projektovanjem, nadzorom, projekt menadžmentom, izgradnjom i razvojem sopstvenih investicija. Ponose se brojnim projektima u Srbiji i regionu. Neki od investitora za koje su radili su i McDonalds, Lidl, Stihl, NIS, Saint Gobain, Lafarge, preko 30 opština i gradova i niz privatnih firmi i pojedinaca.

U njegovom timu trenutno radi 20 arhitekata i građevinaca.

Povod za ovaj razgovor je savršeno novosadsko potkrovlje u kome se nalazi novi poslovni prostor biroa DBA. Ovo je prvi tekst kojim promovišemo potkrovlja u svrhu poslovnog prostora, i verujemo da će uspešnih priča biti još.

1.Nalazimo se u vašem novom projektnom birou u objektu JC10 u Novom Sadu. To je prvi projekat koji ste samostalno i projektovali i investirali. Koje su njegove specifičnosti?

U pitanju je stambeno-poslovna zgrada. Na prva dva sprata se nalazi 21 stan, a u potkrovlju je naš poslovni prostor od 360m2.

Ovo je prvi projekat u Novom Sadu na kome je vođeno računa o svakom detalju kada se radi o energetskoj efikasnosti. Pomenuću samo toplotne pumpe zemlja-voda, sedmokomornu spoljnu stolariju, podno grejanje i pasivno hlađenje do 18 stepeni, kamenu vunu kao izolaciju u krovu.

Rad na ovom projektu je za nas bio odlično iskustvo i vrlo je verovatno da ćemo nastaviti sa gradnjom sličnih objekata. Ostvarili smo izvanrednu saradnju sa mnogim proizvođačima građevinskih materijala, pomenuću samo neke: Knauf, VELUX, Knauf Insulation, TONDACH, AMF, Tarkett, Sika, Armstrong…


Iz Đorđeve kancelarije se pruža pogled na Petrovaradin i panoramu Novog Sada

Iz Đorđeve kancelarije se pruža pogled na Petrovaradin i panoramu Novog Sada

2. Zašto ste se odlučili za radni prostor u potkrovlju? Na koji način se potkrovlje razlikuje od drugih prostora?

Ovo je prostor koji je kreiran po merama i potrebama našeg posla. To je i preduslov da zaista uživate u njemu – potkrovlja su dobra kada nisu iznuđeno, već planirano rešenje.

Za našu delatnost prizemlje ili bilo kakav prostor koji je direktno do ulice nije odgovarajući. U ovoj zgradi smo sebi napravili sve potrebne uslove: nema nikoga iznad nas, mirno je i izolovano, imamo direktan izlaz iz lifta u poslovni prostor.

Imamo 3 sale za sastanke, nekoliko odvojenih kancelarija i projektni biro koji je odvojen od ostatka prostora – ’open-space’ za 20 ljudi. Specifičnost tog dela je ta što je svako radno mesto priča za sebe, a kosine su iskorišćene na najbolji mogući način.


Obilje svetlosti ulazi kroz VELUX Quatro prozor, a za čist vazduh se brinu LDS sistem i Cleaneo ploče

Obilje svetlosti ulazi kroz VELUX Quatro prozor, a za čist vazduh se brinu LDS sistem i Cleaneo ploče

3. Da li ste do sada imali iskustva sa projektovanjem / uređenjem potkrovlja (bilo da je reč o stambenom ili poslovnom prostoru)?

Da, na samom početku rada moje firme, 2007. godine radili smo uređenje enterijera za veliku novosadsku građevinsku firmu ’Budućnost AD’ – prostor u potkrovlju od 1200m2 za oko 250 ljudi.

Tadašnja iskustva smo iskoristili i ovde, ali umnogome unapređena. Ovde se radi o tehnološki savršenijem prostoru i modernjim materijalima.

4. Kako izgleda rad na projektu uređenja potkrovlja? O čemu sve treba voditi računa?

O kvalitetu konstrukcije na prvom mestu – često se i projektant i izvođač vode estetikom, a zaboravljaju suštinu i osnovu, a to su konstrukcije i materijali – vrste i priroda materijala i njihovi međusobni odnosi i spojevi.

Kada je u pitanju radni prostor, treba voditi računa o specifičnim potrebama zaposlenih. U delovima našeg projektnog biroa su ugrađeni apsorberi buke, zatim specijalno i raznovrsno osvetljenje različitih namena, vodilo se računa o orijentaciji prostorija i maksimalnom iskorišćenju dnevne svetlosti i sl.

5. Koje i kakve materijale ste koristili prilikom gradnje i uređenja ovog postora?

Sve najbolje od ponude materijala na našem tržištu. Krovni pokrivač je TONDACH crep Continental. U krovu se nalazi preko 20cm kamene vune i prateće LDS folije koje su neophodne da bi LDS sistem izolacije pravilno funkcionisao i krov mogao da “diše”.

Završne površine su obrađene Knauf gips-kartonskim pločama sa dosta “Cleaneo” ploča koje doprinose zvučnoj zaštiti i estetici.

U gotovo svim prostorijama se nalaze VELUX krovni prozori, 4 od njih u quarto postavci, ali je favorit VELUX krovni balkon Cabrio, koji je od inače male kuhinje, napravio omiljeni deo ovog poslovnog prostora jer ju je proširio i vizuelno i funkcionalno.

Ono što je specifično je da na našim terasama imamo zeleni krov Urbanscape – inovacija od Knauf Insulation-a, lagani krov sa sedumom kao zelenim slojem koji je veoma lak za održavanje.

VELUX Cabrio rešenje – dva spojena krovna prozora se otvaraju u krovni balkon koji proširuje prostor i praktično vam daje mogućnost da izađete – u krov.


Naša saradnica Milica uživa u pogledu na Novi Sad kroz VELUX Cabrio. Krovni pokrivač TONDACH Continental.


Zelena oaza na terasi uz pomoć Urbanscape zelenog krova
 

6. Kako vaši zaposleni reaguju na ovakav prostor?

Rezultati nakon samo nekoliko meseci boravka u novom prostoru su neverovatni. Imam utisak da je “probuđen davno zaboravljeni duh u flaši”! Poraslo je raspoloženje i produktivnost.

Ne samo što je prostor nov, već je i tehnološki napredan: zbog apsorbera buke na plafonu i u podovima zvuk je “tup”, prostor je razuđen, u open-spaceu niko nikome ne smeta, svi imaju dovoljno svetlosti, mirno je i izolovano – pun pogodak je bio što smo projektni biro odvojili od ostatka kancelarija. Svako radno mesto je specificno i zanimljivo.

Meni je bezbednost zaposlenih na prvom mestu – u ovom prostoru smo zaista našli pravu meru za sebe i naš posao.

7. Koje su prednosti a koje mane prostora pod kosinama? Kako najbolje iskoristiti kosine?

Realne mane potkrovlja su čest nedostatak lifta i činjenica da morate proći kroz celu zgradu da biste došli do poslednjeg sprata. Jedan od problema je i ako se izolacija ne uradi kako treba – uslediće niz komplikacija. Da je kod nas izolacija urađena pravilno dokaz je i to što smo se protekle zime grejali samo uz pomoć podnog grejanja – nije bilo potrebe za dogrevanjem.

Kosine daju šarm prostoru i ne treba ih posmatrati kao problem. U zavisnosti od nagiba krova, mi smo kosine iskoristili ili za radna mesta ili za ormare.


Kosine iskorišćene kao prostor za odlaganje koji se stilski i bojama uklapa sa plafonom.

Kosine iskorišćene kao prostor za odlaganje koji se stilski i bojama uklapa sa plafonom.

8. Da li smatrate da postoje predrasude kada su u pitanju potkrovlja i ako da, kako ih prevazići?

Da, zbog mana koje sam prethodno naveo. U Srbiji se za potkrovlja uvek vezuje zloupotreba kvadrata, malverzacije, skučen prostor i iznuđena rešenja. Ako je arhitekta dobar – ubediće investitora da potkrovlje može da bude itekako isplativa investicija. Luksuzni stanovi u potkrovlju lako dolaze do kupaca.

Ovakve predrasude se mogu prevazići samo edukacijom – svih u lancu. Sajt Moje potkrovlje je prava stvar – krajnji korisnici na jednom mestu mogu da saznaju sve što im je potrebno.

Proizvođači materijala kao što ste recimo vi koji stojite iza projekta Moje potkrovlje su podigli nivo usluge i edukacije na jedan viši nivo. Pružate odličnu tehničku podršku i bavite se svim ciljnim grupama – toga ranije nije bilo.

Đorđe Bajilo

9. Kome biste preporučili život i rad u potkrovlju?

Mladim i ‘brzim’ ljudima, kreativcima, ljudima koji dosta putuju i slobodnog su duha.

Tekst: Marija Ilić

Foto: Nikola Stojanović, Jelena Jović