Potkrovlja su sve češće veoma poželjni prostori zbog svog šarma, panoramskog pogleda, mira jer nema drugih komšija iznad njih, zbog terasa s kojih najčešće puca pogled na grad, nastavite niz jer razloga ima još dosta. Ovom malom potkrovlju koje ćete videti u nastavku nedostaje taj spoljašnji prostor i možda još neki metar kvadratni površine, ali uprkos veličini, funkcionalno je, lepo i uređeno s mnogo stila.

Potkrovlja koja imaju 35 m² ili manje mogu izgledati veoma malo i skučeno, ali postoje neka rešenja za opremanje koja mogu pomoći da se prostor maksimalno iskoristi i da se stvori osećaj prostranosti.

Za početak, uvek sigurno rešenje je rušenje pregradnih zidova i pravljenje otvorenog koncepta prostora. Otvaranje prostora će nam dati dosta opcija, a pored toga, open concept je u skladu sa modernim stilom uređenja.


Drugi činilac većeg i lepšeg prostora je prirodno osvetljenje. U ovom slučaju se nije oklevalo sa otvaranjem manjih prozora na zidu, a kako bi nadoknadili nedostatak standardnih prozora i svetlosti koju bi oni propuštali, dizajneri su ugradili krovne prozore. Krovni prozori su uvek zgodno rešenje jer oni obezbeđuju prostor celovitom zidu i eventualnom nameštaju baš na tom mestu. Naravno, važno je voditi računa o kvalitetu krovnih prozora jer, iako je idejno rešenje sjajno, ukućani će od njega videti koristi samo ako je sprovedeno u delo na najbolji mogući način.

Iako se za uvećanje prostora najčešće biraju svetle boje i, bez sumnje, beli zidovi bi ovde izazvali taj prostraniji efekat, siva boja zidova daje određenu dubinu i kontrast, što, iako je u pitanju prilično minimalistički ukras, pomaže da stan bude prijatniji.

A kada je reč o dekoraciji i nameštaju, kao što vidite, u stanu od 35 m² to mora biti veoma svedeno, naravno, ako želimo da uživamo u prostoru. Zato se u ovom potkrovlju nalaze samo suštinskineophodni  delovi u skladu sa životnim stilom i funkcionalan, nameštaj koji takođe odgovara veličini i proporcijama stana.

Da nije ovakav slučaj, sticali bismo osećaj preopterećenosti i delovalo bi nam da potkrovlje izgleda još manje, tako da isto pravilo treba primeniti na aksesoare ili tekstil – dakle, ne ubacivati ništa ogromno ili teško što smanjuje prostor.

Nama se ovo potkrovlje svidelo kao dom za jednu osobu. A vama? Pišite nam u komentarima.

Izvor: Delikatissen