…ili kako jednim proizvodom rešiti problem zvučne i toplotne izolacije

Rešenje podne izolacije je sastavni i veoma važan deo izgradnje ili adaptacije potkrovlja.

Često nas pitate kako da se rešite buke koja u potkrovlje ili iz njega dopire do ostalih prostorija u vašem domu, te smo odlučili da se u ovom tekstu pozabavimo temom udarne buke i načinima kako je sprečiti.

Kako nastaje buka?

Ovaj tip zvuka je poznat kao ZVUK UDARA ili STRUKTURALNI ZVUK i karakterističan je za podove, odnosno međuspratne konstrukcije.

Nastaje prilikom bilo kakvog udarca ili pomeranja predmeta po podnoj konstrukciji (hodanje, pomeranje nameštaja, udarci veš mašine prilikom centrifugiranja i sl.) i može se, osim na prostorije ispodputem bočnih zidnih konstrukcija preneti i po nekoliko spratova ispod i iznad.

Rešenje?

Postoji li rešenje ovog problema? Naravno, kao i za druge probleme, postoji ih više.

Pre nego što ponudimo rešenje, jedna važna napomena za kupce i investitore u vezi sa problemom buke u stambenim objektima, a posebno potkrovljima: o ovom problemu se mora razmišljati na vreme, tj. u toku projektovanja i izgradnje objekta, jer svaka naknadna intervencija nije i ne može biti dovoljno dobro rešenje.

Kvalitetna gradnja podrazumeva upotrebu adekvatnih materijala za „zaustavljanje buke” i ovde ne bi trebalo da postoje kompromisi. Nažalost, u praksi je često drugačije – koriste se neadekvatni materijali za zvučnu izolaciju poda, ili, u najgorem slučaju, nema nikakve izolacije.

Svedoci smo sve većeg broja reklamacija koje stanari ulažu investitorima zbog buke koja dopire iz različitih izvora u zgradi, čak i u modernim i veoma skupim naseljima. Zato:

 • Kada gradite – gradite kvalitetno kako biste opravdali visoke cene
 • Kada kupujete – raspitajte se da li postoji zvučna izolacija u podovima i koji materijali su korišćeni!

A sada rešenje, stvarno!

Najbolji, a neretko i jedini način rešavanja problema udarnog zvuka je upravo sa strane izvora buke. Ono što preporučujemo za međuspratnu tavanicu između dva (grejana) sprata, odnosno između potkrovlja i sprata ispod, je plivajuća podna konstrukcija sa kamenom mineralnom vunom kao izolacionim materijalom.

Šta znači plivajuća?

Plivajući podovi su podovi koji se na noseću konstrukciju ne oslanjaju direktno, već su od nje odvojeni zvučno-apsorbujućom izolacijom koja prigušuje zvuk.

Taj sloj se naziva plivajuća masa, zvučni apsorber ili prigušujući sloj, a najbolje rešenje je da to bude sloj od kamene mineralne vune.

Zašto kamena mineralna vuna?

Kamena mineralna vuna Knauf Insulation, kao zvučna izolacija, sprečava prenos zvuka kroz građevinske delove.

Razlog leži u vlaknastoj strukturi kamene mineralne vune, koja posebnim rasporedom vlakana omogućava odgovarajuću pritisnu čvrstoću (kako bi se izbegla neželjena sleganja i pucanja usled pritisnog opterećenja) i potrebnu elastičnost (deluje kao amortizujući sloj između estriha i nosive konstrukcije).

Kako napraviti plivajuću podnu konstrukciju?

Kao što se vidi na slikama koje slede, postupak ugradnje je prilično jednostavan:

*Minimalna debljina termoizolacije u međuspratnoj konstrukciji treba da bude 3cm, kako bi se zadovoljili aktuelni prospisi iz oblasti energetske efikasnosti zgrada.

Ovako izvedena konstrukcija plivajućeg poda rešiće u najvećoj meri prenos udarne buke između potkrovlja i sprata ispod. Ipak, u podnaslovu stoji da kamena vuna rešava i problem toplotne zaštite.

Onda, da vidimo:

Šta je to sve što kvalitetan pod mora da vam pruži?

 • Zvučnu zaštitu

  Prema standardu SRPS U.J6.201 tavanica između dva sprata treba da zadovolji zahtev za maksimalnu vrednost nivoa zvuka udara Lw od 68dB.
  Na primer, kada se u sistem plivajućeg poda ugradi samo 2 cm kamene mineralne vune NaturBoard POD EXTRA, dobija se umanjenje nivoa udarne buke od 29 dB, tako da konačna izmerena vrednost Lw jeste 54 dB, sto je osetno ispod maksimalne dozvoljene vrednosti po navedenom standardu.

 • Toplotnu zaštitu

  U Pravilniku za energetsku efikasnost zgrada definisano je da se između dva stana različitih korisnika mora obezbediti Umax=0,9 W/m2K, što znači da morate imati bar tri centimetra termoizolacije u sklopu tavanice/poda.
  Važna napomena: Termičku zaštitu možete rešiti i drugim izoacionima materijalima, ali u tom slučaju ne obezbeđujete adekvatnu zvučnu zaštitu, te u nju morate uložiti dodatna sredstva!

 • Zaštitu od požara

  Predviđenu propisom o zaštiti od požara; pri eventualnoj pojavi požara, ugrađeni materijali u podu ne smeju da oslobađaju otrovne gasove koji bi povećali opasnost i otežali spasavanje – i ovaj uslov kamena vuna ispunjava jer je negoriv materijal!

Sve navedeno nameće kamenu mineralnu vunu kao idealan materijal za plivajuću podnu konstrukciju jer ovaj materijal pruža rešenje za sva tri potrebna uslova.