Znate da je uređenje potkrovlja projekat koji traži i više sreće nego pameti? Ne znamo ni mi 😊 I mi verujemo da je ključna reč za uspešno dekorisanje životnog potkrovlja, bio on u potkrvolju ili na nekom regularnom spratu: promišljenost.

E, a da bismo mogli da promislimo kako treba o onome šta nam treba, moramo znati da postavimo prava pitanja na koja ćemo sebi dati tačne odgovore. Mi delimo sa vama 10, smatramo da je to sasvim dovoljno za prelaznu ocenu, a vi ako hoćete da odgovarate za veću ocenu, u komentarima napišite koja su to pitanja vama pomogla da uredite vaše potkrovlje 😊

1.Šta mi treba?

Prvo morate da razmislite o korišćenju prostora i planirate uređenje uzimajući to u obzir. Na primer, ako pravite trpezariju za porodicu koja uvek jede kod kuće, biće vam potreban veliki sto. Ako, pak, u potkrovlju živi jedna osoba ili više njih koje često jedu napolju, običan šank će biti više nego dovoljan.

2.Kako se krećem u toku dana?

Distribucija, to jest, raspored elemenata, jedan je od osnovnih uslova za postizanje savršenog rezultata. Elemente (ne samo nameštaj) ćete raspoređivati u skladu sa potrebama ukućana. Potkrovlje u kome se “dešava mnogo kretanja”, mora imati samo osnovni nameštaj. Potkrovlje u kome se okuplja društvo ili koje služi i kao dom i kao radni prostor, mora biti opremljeno u skladu sa ovim funkcijama. Svakako, imajte na umu da svaka uloga doma pod krovom traži prirodno svetlo. Zato, iskoristite prednost potkrovlja i stvorite cirkulaciju prirodne svetlosti, tako što ćete ukloniti sve prepreke koje vam smetaju.

3.Šta mi se dopada, a šta ne kod mog potkrovlja?

Svi prostori imaju nešto dobro i nešto loše. Pokušajte da istaknete pozitivne kvalitete svog potkrovlja (stakleni prozor, kamin, drvene grede ili prelepe podove) i sakrijete njegove nedostatke.

4.Koje materijale da izaberem?

Kada budete načisto s upotrebom prostora, odaberite materijale koji mu najbolje odgovaraju. Na primer, u predsoblju je bolje, umesto tepiha, postaviti pod koji se lako održava, a tepih je možda preporučljiviji u spavaćoj sobi u kojoj želimo da se osećamo ušuškano. Ako imate malu decu, znate već da vam je imperativ lako skidanje prljavštine i fleka. I da ne nabrajamo, jer vi najbolje znate šta je u skladu s vašim potrebama.

5.Je li mi potkvolje dobro izolovano?

Ovo se najmanje vidi, a od suštinske je važnosti za sve ostale lepote života u potkrovlju. Dobro izolovati potkrovlje – toplotno, hidro, zvučno – neophodno je ulaganje. Dobri prozori krov i zidovi sa izolacionim materijalom pomoći će vam da izbegnete neželjenu vodu u domu, kao i u smanjivanju neželjene buke i u boljem održavanju temperature.

6.Koje boje želim u svom potkrovlju?

Paleta boja je jedan od najboljih alata za postizanje sklada svakog enterijera. Stručnjaci kažu da je najbolje da u prostoru bude između 3 ili 5 boja. Naravno, morate da pazite da budu prisutne na uravnotežen način. Ako o ovim detaljima budete vodili računa, rezultati će vas iznenaditi.

7.Kako da prostor učinim zanimljivijim?

Kada dobijemo hromatsku koherentnost, potrebne su nam različite teksture kako ne bismo upali u monotoniju i dosadu. Odaberite komade drveta, prirodna vlakna, kamenje sa sjajnim, hrapavim, glatkim, obradama, izaberite nameštaj sa tekstilom koji je prijatan na dodir… Mogućnosti ima mnogo, na vama je da izaberete šta vašem potkrovlju najviše godi.

8.Kako želim da mi se menja atmosfera u domu?

Prirodno svetlo je važno, ali ni veštačko svetlo ne zaostaje. Planirajte tačke svetlosti kako biste mogli da stvarate različite atmosfere u zavisnosti od potreba u datom trenutku. Uvek centralno osvetljenje i opcije lokalne svetlosti.

9.Čemu želim da dam prednost?

Tanka je linija između bezličnog enterijera i izgleda tipa novogodišnja jelka. Zato pronađite ravnotežu. Na primer, ako želite da vaše potkrovlje ukrašava dizajnirana lampa ili tapeta, to jest, fototapeta koja ostavlja utisak, nemojte unositi i druge detalje koje biste želeli da istaknete, jer ćete napraviti vizuelnu buku u stanu.

10.Kako se ovde vidim ja?

Dom (a takođe i poslovni prostor) jeste zanimljiviji  kada se oseća duh vlasnika i kada ne liči katalog nameštaja. Ne zaboravite da ukrasite svoj prostor onim što vam je važno: porodične fotografije, uspomene s putovanja, možda neki detalj od drveta ili keramike koji ste sami napravili… Poenta je da u vašem potkrovlju budu sitnice koje vas usrećuju i izražavaju ko živi u tom prostoru.